Ontijzering

Vooral water uit bronnen kan een te hoog gehalte aan ijzer en/of mangaan bevatten. Dit is meestal niet gewenst; bepaalde planten (b.v. aardbeienplanten) en gewassen verdragen geen of heel weinig ijzer. Ook het neerslaan van ijzer op gebouwen en paden bij het beregenen, welke een bruine kleuring veroorzaakt, is ongewenst. In de industriële sector is water met ijzer en/of mangaan niet bevorderlijk voor het reinigingsproces. Het principe van de ontijzering bestaat hieruit; dat door toevoeging van zuurstof het ijzer wordt omgezet in FE(OH)3-moleculen. Deze FE(OH)3-moleculen zijn slecht oplosbaar in water en zetten zich vast aan het filtermateriaal. Het filtermateriaal is opgebouwd uit drie lagen riviergrind. Deze aanzetting van FE(OH)3-moleculen wordt periodiek gereinigd en afgevoerd. In ons leveringsprogramma zitten "open" en "gesloten" ontijzeringen, welke volledig automatisch worden aangestuurd. Voor zowel de kleingebruiker als de industriële sector hebben we afgestemde ontijzeringsinstallatie.

Ontharding

Gaat het bij ontijzeringinstallaties om ijzer en mangaan, bij de waterontharders zijn calcium en magnesium de ongewenste elementen. Deze twee elementen bepalen het kalkgehalte ("hardheid") van het water. De waterontharders bevatten een bed van kunstharsen, waar het kalkrijke water doorheen gevoerd wordt. Tijdens het passeren van dit bed met kunstharsen, worden de calcium- en magnesiumionen uitgewisseld tegen natriumionen. Deze natriumionen zijn afkomstig van een oplossing van keukenzout (natriumchloride) welke regelmatig worden aangevoerd tijdens het regeneratieproces. Dit regeneratieproces zorgt er voor dat de calcium- en magnesiumionen worden afgevoerd naar het riool. Het eindresultaat is kalkvrij water, dus geen aanslag meer van ketelstenen in o.a.; huishoudelijke apparaten, sanitaire voorzieningen, stoomketels, koelinstallaties en geavanceerde reinigingsmachines. De waterontharders zijn volautomatisch en kunnen aangestuurd worden middels een tijdklok of door een volumeregelaar.

Zuivering

Sinds 2005 mogen er geen ongezuiverde lozingen meer plaats vinden. Het gaat voornamelijk om huishoudelijk afvalwater, bedrijfsafvalwater (horeca, melkspoelwater) en agrarisch afvalwater, welke niet afgevoerd kunnen worden wegens het ontbreken van een riool. Voor deze Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA), met een capaciteit van 5 i.e. tot 50 i.e. maken wij gebruik van een bioreactor. De bioreactor bestaat uit een actief-slibsysteem omsloten door een vloeistofdichte reactor. De eigenlijke zuivering gebeurt door micro-organismen.

Filtratie

Voor het reinigen van onzuiverheden van voornamelijk organisch materiaal. Voor de grove verontreinigingen (tot ca. 75 micron) gebruiken wij de zgn. statische en trillende zeefbochten. Veel toegepast in groente-wasinstallaties, kratten-wasinstallaties, bollenspoelsystemen en eb- en vloedsystemen in de glastuinbouw. Dus vooral geschikt voor het scheiden van vaste bestanddelen uit grote debieten proces- en afvalwater.

Een fijnere filtratie vindt plaats in een zandfilter. Veel gebruikt in de glastuinbouw, boomkwekerij en zwembadtechniek. De zandfilters zijn uitgevoerd met een automatische terugspoelinstallatie. De zandbedfilters hebben een groot vuilbergend vermogen en een constante werking.

Voor elke capaciteit kunnen wij een installatie samenstellen.